Kristineberg på KungsholmenKristineberg är en stadsdel i Kungsholmens stadsdelsområde i Stockholms innerstad. Den ligger på ön Kungsholmens nordvästra del och gränsar i öster mot Stadshagen, i väster mot Traneberg, i söder mot Fredhäll och i sydost mot Marieberg samt till Huvudsta i Solna kommun.

Området tillhörde tidigare Kristinebergs slott, men köptes av Stockholms stad 1920. Den östra delen kring Thorildsplan byggdes på 1920-talet, medan området väster om slottet byggdes på 1930-talet och är i funkisstil. Det finns en idrottsplats, Kristinebergs IP och förr fanns här även en velodrom, Hornsbergsvelodromen. I Kristinebergs slotts flyglar är den kristna friskolan Stefansskolan belägen. På en kulle nära tunnelbanestation Kristineberg ligger Kullskolan.

I den norra delen av området låg tidigare Stora Hornsbergs malmgård, men på 1890-talet fick det lämna plats för industrier, bl.a. Stora Bryggeriet. SL:s bussgarage, Hornsbergsdepån i Hornsberg uppfördes 1931-1934 (arkitekt Eskil Sundahl) på ett koloniområde, Iris koloniområde.

Det finns två tunnelbanestationener i Kristineberg, stationerna heter Kristineberg och Thorildsplan, och de trafikeras av den gröna linjen och ligger mellan Fridhemsplan och Alvik.

Gatorna i Kristineberg är uppkallade efter svenska författare såsom Olof von Dalin, Ola Hansson, Nordenflycht, Levertin, Lidner, Bondeson, Thorild m.fl.

Under 2009 byggs Kristinebergs strandpark och i den byggs Krillans skatepark, en modern skateboardpark, helt i betong.

Källa: Wikipedia

Din guide till Kungsholmen